2020. december 30., szerda

Szentiván napjára emlékezve

 

Pattog a tűz, és véle játszik a szikratánc

A nyári napfordulónak ejsze eléges sok ága-boga van. Há hogyne ünnepelnénk a fényt mikó olyan jó világosságot csinál nekünk. Isteni heherészni a tűz körül az esztendő legküsebb éjszakáján. Még ott es a lángok adta fénynek van a valóságos becsülete. Meg a leányok pisolygásának (itt – titokzatos mosolygásának). A fény a' valami csudálatos. Benne van a zegész életünk szemmel láccósabb fele.

A tűz őrzője 

Ej be gyönyörűséges itt Csíkba a természet így napfordulós üdőbe. Még mindenhol nem es kaszálták le füvet, de ahol igen es, ha megcsap annak a jó szaga olyan mind a gyógyszer, vagy ejsze még annál es jobb. Főleg ha kiereszkecc a kaszálókra, s megkap az a reggeli harmatos fű. Lehet gyűjteni es met azok a tündérkék bübájos aranyos boldogságos könnyecskéi. S ha jól mereszgeted a szemeidet, akkor azt es látod, hogyan tűnik el egy szemperc alatt a harmat, s búvik elé a hegy mögött kikecmergő nap. S az osztán oncsa a sugarait, de veszettül. Hogy szokás mondani, a jóból es megárt a sok. A lekaszált fű es fáintos dolog. Véle babrálni se rosz, met menet közbe a hűvösség, ami ejsze szellő formájába érkezik, tejjesen nyugudtá tesz. A tüneményeknek kell ezt megköszönni szépen, akik a fénnyel szembeni kibékéltetés végett kűdik nekünk. Nincs jobb a száradó szénánál. Különben es abba beléheppenni (lazán hátravetni magad) színtiszta orvosság. De tényleg! Egyből úgy meg nyugodsz, hogy semmi se tud felhúzni idegileg. A boldogság arra a csepp üdőre csak a tied lesz.


Há ilyen szép es a nyári napfordulós körüli élet. Azétt, hogy minden rendbe legyen, el kell járni a tűz körüli táncot. Sa tüzet se szabad kialuva hagyni. Parázs mindig legyen, met az felszítva visszahozza kicsibe a Napból származó fényességet. Illatos virágokot, meg fűvekett kell bédobni, s attól a tűz egy cseppet füstösen, de illatoson langal, s annak es akkora gyógyító ereje van, hogy, akkor veszed észre, ha kipróbálod. Ha éppenséggel valóba megteszed, az állad fel es akad a meglepettségtől. A láng nem muszáj tűzből legyen, ha miskurálni akarsz szerelmet, vagy gyógyítani, esetleg elűzni a gonoszságot. Persze itt rendesen arra kell gondolni, hogy kit, vagy mit szeretnénk megbabonázni. Aszt es mondogattyák, hogyha az ördögbordát látod virágozni azontúl fogod érteni az élőlények nyelvit. Követkeyőbe próbáld ca te es ki!

Fenyőszegi úr

2019


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Segítség a Székelyháti rengetegben

Székelyháti erdő tisztása A Székelyháti erdő lakói már régóta elég jól megvoltak egymással. Néha becsúszott egy-két vitatkozás, ...