2022. május 20., péntek

15 éve hunyt el Gál Elemér

 Gál Elemér a Csíki-medence Zsögöd falujában látta meg a napvilágot, és 2007. május 31-én hunyt el Egerben.

Zsögödi tájkép

Gyerekkorát e táj festői környezetében töltötte. Tanulmányait a csíkszeredai gimnáziumban kezdte, majd 1948-ban, magyar irodalom szakon, a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen folytatta tovább.

1952-től középiskolai magyar nyelv és irodalom szakos tanár Szatmárnémetiben. Tanítványai közül számos ismert ember került ki, mint Kocsis István drámaíró, vagy Szilágyi Domokos költő.

Pedagógia módszertanról szóló tanulmányait a Tanügyi Újság és a Szatmári Hírlap közölte. Az idővel Babeş–Bolyaira átkeresztelt kolozsvári egyetem szakfelügyelői tevékenységgel bízta meg. Ezekben az esztendőkben számos dolgozatot publikáltak tőle a Beszéd és írásfejlesztés pedagógiai gyűjteményben. Tanári elhivatottsága valamint az ebből következő pedagógiai munkája révén megbecsült tagja lett a magyar közösségnek.

Irodalmárként is jelentős a munkássága. Riportjait és elbeszéléseit a szatmári Friss Újság közölte. Színdarabokat írt és meséket dramatizált. 1990-től, három esztendőn át a Szamoshát című folyóirat főszerkesztője lett.

1994-ben Eger városában talált új hazára. Munkásságát folytatva az Új Hevesi Naplóban és a Heves Megyei Hírlapban publikálta. Olvasótábora egyre bővült, mivel novellái, tárcái, és más munkái figyelemreméltóak, egyediek.

A Hármashatár Irodalmi Társaság alapító tagja volt, valamint a Szent György Lovagrend lovagja és a Vitéz rend tagja volt egyaránt.

* * *

Fő műve, a Héthavas című őstörténeti hitregénye, 2006-ban jelent meg Egerben. 2008-ban a csíkszeredai Pallas-Akadémia Kiadó gondozásában is életre kelt. A regény igen jól ábrázolja a hajdani táltosi sámánhitből fokozatosan kereszténységre áttért székely nép életét. A szép rege két párhuzamos romantikus történet közé van beillesztve. Elénk tárja azt a székely hit- és mondavilágot, amelyek a regénynek köszönhetően új, időszerű értelmet is nyernek az utókor magyarjainak számára. A történet elevensége olyan mintha időutazást tennénk hajdani értékeink világában. Egyben felszínre hozza, tudatossá teszi mindazt a kincset, amelyet az idők során az emlékezet ködfátyola eltakart. Gondolok itt a rabonbánok irányítása alatt álló székely nép fegyelmezett életére.

Gál Elemér író, újságíró, pedagógus és pedagógiai szakíró kötetei


Gál Elemér segítségével újrateremtődött őseink csodálatos hitvilága, amelynek még a kereszténységen belül is részesei vagyunk. Egy ajándék, amelyet érdemes megélni, és továbbadni az elkövetkezendő nemzedékeknek.

*

Hétvasi látkép, a gyönyörű Hargita


A világhálón való keresgélés mellett két linket is megosztok, nemcsak forrásként, amelyek teljesebbé teszik rövid emlékezésemet:

1.Gál Elemér: Életrajz (interjú 2012) – https://szemelyisegek.konyvtar.hargitamegye.ro/hu/d/50/span-classundergal-elemerspan

2.Rabonbán legenda – https://fenyoszegi.blogspot.com/2020/12/rabonban-legenda.html

3.Gál Elemér: Héthavas – https://www.youtube.com/watch?v=yln0zEy5Okg


Fenyőszegi. B. Levente





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Havasi kékice meséje

Kékicénk a csudálatos kikeletünk élő ékszereinek egyike. Amikor ránézel megtelsz színtiszta ragyogásával. Van benne egy csipetnyi huncutság...