2020. december 27., vasárnap

FENYŐSZEGRŐL RÖVIDEN

Honnan jön a FENYŐSZEG név? Nagyon egyszerű és frappáns dologból származik. Messze fenn a hegytetőn, ahol kis lakunk állt és annak több kilométeres környékét Fenyésnek hívják. A zsögödi tanító nénim megkérdezte tőlem (1974-ben): Hogy hívják azt az utcát, ahol laktok? nem tudtam választ adni. Sajnálkozva nézett rám, hogy saját utcanevünket sem ismerjük. Zsögödfürdő utáni útvonal, egészen ki a lakunkig csak néhány házat foglalt magában, amit a saját kezemen is meg tudtam számolni, azok is szanaszét bújdokáltak ki a fenyvesek közül. Nem értettem miért kell nevet adni, mikor még utca sincs. Mikor otthon elmondtam a tanító néni kérését, édesanyám és édesapám a vidék nevén gondolkozott. Persze szóba jött Fenyés is, de apám leleményes megjegyzése alapján a névválasztás Fenyőszegre esett. Az iskolai ellenőrzőbe is úgy szerepelt, ameddig ott laktunk.

Imre nagybátyám és Tódor unokatestvérem Fenyésen

Úgy hiszem jó ez a név, hiszen híven tükrözi a rengetegből kanyargózó utat amelyik egészen a vasútig tart. Egyfajta jelkép, kitárulkozás, rálátás a világra.

Felső és Alsó Zsögödházy Fenyési  és Fenyőszegbéli Borbé Levente




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Segítség a Székelyháti rengetegben

Székelyháti erdő tisztása A Székelyháti erdő lakói már régóta elég jól megvoltak egymással. Néha becsúszott egy-két vitatkozás, ...