2020. december 31., csütörtök

ZSÖGÖDFEREDŐ

 650 méter felett fekvő Zsögödfürdő, Zsögödöt követve az Olt haromalji oldalán, valamint a Fenyés völgyében helyezkedik el.

A XVIII-ik században már létezett, azonban 1864-től számíthat fürdőtelepnek. Meleg- és hideg fürdővel, mofettával. Először a Sprenz család majd később Kertész István vette birtokába. Már 1873-ban két ismert forrással büszkélkedett. Az egyik vala a Szent István, a másik meg az Anna forrás. Szent Anna napján tartják itt a búcsút. Vitos Mózes 1894-ben 25 szobás szállodát említ, amely a vendégek rendelkezésére volt bocsátva. A XIX században fénykorát élő fürdőt 1898-ban törzskönyvezték. Mivel Zsögöd folytatásaként tartják számon a Zsögödfürdő nevet kapta. A Monarchia alatt nagy hírnévre tett szert, amikor már négy borvízforrással büszkélkedhetett. Sőt, ameddig nem épült ki a borszéki üdülőhely az emberek többsége Zsögödferedőre járt nyavalyái enyhítésére. Vize főleg reumás kezelésre jó, de rendbe szedi az emésztést és kúrálja az érrendszer-, vese- és idegbántalmakat.

Zsögödferedőre egy ideig vonattal is ellehetett jutni. Erről már pötzögtem. Most autóbusszal, és személygépkocsival lehet megközelíteni.


Zsögödfürdői kinti bazin

1905-ben Pásztor István vette meg. Az újonnan felhúzott téglaépület 16 szobát ajánlott fel a vendégeknek. Pásztor úrtól Zsebenyi György vette át a telepet 1919-es esztendőben.

A két világháború nehéz időszakán is sikerült átcsúsznia. 1942-ben Csíkszereda megvette Zsögödferedőt.

1950 után felépítették a meleg fürdőt 17 kádat raktak belé, ezt követően egy vendéglőt is felhúztak bárrésszel, majd később a szállodát. A fürdő ekkor érte második virágkorát. Az 1980-as évek első felében úgymond kutatóforrást végeztek, vagy 100 méterre lefúrtak, amiből 19 fokos meleg víz tört a felszínre. A környékbeli borvízküpük (borvízkutak), ettől mind elapadtak. A több évszázada jól működő szomjat oltó küpük nagy része már a múlté.

Zsögöd környékén a borvízkutak száma: A Szeredai fürdőtől kezdve, 1 volt Zsögöd központjába, 2 a Kis-vár dombja alatt, 1 az Olt jobb partján, 1 az Olt bal partján (Zsögödferedő központjában) 1 a mostani Olt holt ágánál, 2 a zsögödfürdei szabadtéri strand fele, és még 1 a szentkirályi részen az ördögliki faküpüvel befejezve (ez megvan). Zöme a fúrás hatására ment el, de voltak mikor a borvízküpük befedésével vett más irányt a borvíz.

Most jelenleg az 1990 években való felújítás után a levegőbe pricoló (spriccelő) borvíz egy részét a fedett fürdőbe, a másikat a szabadtéri strandon, valamint inni használják. A szabadtéri mendencék azok még működnek.

Az 1990 esztendők végén nem messze az Ördögliktól egy Ana vie nevezetű palackozó üzemet hoztak össze, ami hamarosan befuccsolt. A szálloda tulajdonjogát addig tisztázták, hogy az már roskadozik. A vendéglő sok minden volt, jelenleg magányosan áll. A központját viszont szépen helyrehozták.

Sziklaborvíz

A mai Zsögödfürdő kinőtte magát. A haromaljai rész Csíkszeredához tartozik, a Fenyési rész, a Fenyőszegi sétaútszakasz után a Csíkszentkirályé. Irányítószám viszont közös: 530003.

Zsögödfürdőről több kirándulást is meglehet ejteni. Ellehet eregélni (sétálni, bandukolni) a Haromvára és a Kisvár felé, Az ördöglikig és a Vérkápolnáig, és meglehet látogatni a csíkszentimrei Büdösferedőt. Itt található a Csihányos helyi érdekeltségű természetvédelmi terület is.


Információ: Hargita Megye Útikönyve, Csíkszereda, 1973; Vargyas Antal: Székelyföldi útikalauz, Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2001; Vofkori László: Utazások Székelyföldön, Pro-Print, Csíkszereda, 2004.


Fenyőszegi Levente


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Havasi kékice meséje

Kékicénk a csudálatos kikeletünk élő ékszereinek egyike. Amikor ránézel megtelsz színtiszta ragyogásával. Van benne egy csipetnyi huncutság...