2024. június 28., péntek

Hova vezetsz te kicsi lépcsőcske ingyom-bingyom?


Micsurin-kertbe vezető lépcső kéknefelejcsel megölelve


Csíkszereda, ha nem is bővelkedett hosszabbacska közterületi lépcsőkbe, de azétt akadt kettő közülük, amelyikek még megvannak, de kivonták őköt a forgalomból. Mindkettő iskolához es köthető. Az egyik a mostani Octavian Goga Kollégium megett, a másik pedig a Márton Áron Főgimnázium udvarán lelhető fel.

A nem látom a végit lépcsőknek, ha felfelé haladsz van egy embert próbáló gyakorlati részük. Ha elég hűvös van, akkor es kimelegít, amíg a tetejire felérkezel. Há’ a melegbe bíza béindul a magántesti feredő. Úgy izzadsz mint egy igavonó teli szekerrel megrakva. 

A buszmegállóhoz vezető lépcső békertelve

A Goga iskola (hajdani 3-as Számú Ipari Líceum) megetti lépcső a rengeteg fokával levezetett a főútig. Itt közlekedtek az emberek rövidítés céljából. A lépcsők két felét fák szegélyezték, így még a meleg elleni árnyék es bé volt vetve. Mondjuk meredeksége miatt, főleg lefelé menve, nem mindenki választotta szívesen. Inkább került egyet, nehogy hanyatág költöjzőn le az aljba. Ennek éles bizonyítéka az, amikor télen lefagyott a lépcső, akkor biza többször megesett a lepcsenés. Nem egy kellemetes, dolog, hogy ilyesmik történtek. Ki, hol ütte meg a testyét. Voltak törések es. Az se tűnt nagy vigasznak, hogy közél volt a kórház... A gyerekeknek maradt csak az igazi öröm, met a jeges lépcsőfokokon szemperc alatt a főút mellett találták magikot. Mivel akkoriban nem sok kocsi száguldott, nyugudtan megtehették, egy csepp odafigyeléssel. Igaz a hátsófertályuk egy darabig keményen zsibbadva fájt, de nekik, de úgyes megérte… Viszont az mán kevésbé számított mókának, hogy iskolába nehezen ültek le a seggikre, s álltak fel, ha lecsüccsentek.

A lépcsőn hideg időbe felfelé haladni es embert próbáló feladatnak mutatkozott. Szerencsére volt szakaszonkénti pihenő rész. Az emberek méges szerették, met eléggé bubás környezetbe tehették meg azt a szakaszt hazafelé, vagy a dolgikra ügyekezve.

1990 után még egy darabig semmi gond nélkül működött a séta, de aztán, pontoson nem tudom mikor, de ellett kertelve. Az egyik Zsögöd felé tartó udvar részévé vált. A Goga felől es lezárták az utat. Keretbe tették a hajdani hasznos lépcsős útvonalat. Esetleg a helyiek, az ottani kerttulajdonosok, ha nem sétálnak rajta reaérősön, nagy pirimókuson…

A Piarista Tanulmányi Ház

Egy másik régebbi gyalogosoknak szánt rövidítő, közlekedési segítség, a Matematika-Fizika Líceum, azaz a mostani Márton Áron Főgimnázium lépcsőfokai, amik a Micsurinba vezettek, és hasonló sorsra juttak, mint a Goga mellettiek.

Annak idejin számos, főleg diákeseményeknek voltak szerves kapcsolódásai a lépcsőkkel. Ezétt nemcsak lépcsőzés céljából használták. Lehetett rajta pihenni es. Satöbbi.

A Micsurin-kertet úgysem lehetett úriason lépcsőzés nélkül megközelíteni. Mondjuk nem személt eppeg olyan hosszúnak, mint a zsögödkörnyéki, viszont a fokok sokkal küsebbekre voltak szerketálva. Úgyhogy, aki normálison akart közlekedni az kettesővel szedte a lépcsőfokokot. Igaz, meg es kellett szokni azokot, met azétt veszélyes tudott lenni. A jövő reménysugarai nemegyszer lebucskáztak róla száraz időbe’. Hát még az esőbe’! Tél, vagy eppeg nyárvíz idejin irtó csúszós lehetett. Rendesen igénybe vette az ember egyensúlyozásának technikáját. Hozzatenném azt, hogyha egyszer valaki megcsúszott rajta, az tényleg hamarébb béért az aljba, akkor es, ha egyáltalán nem arra akart menni…

1990-es években a veteményes kertek nem szűntek meg, még egy darabig használatban voltak a lépcsők. Ott eregeltek ki a diákok, egy kis lazításra, meg egyéb más sulis események kipihenése céljából. Vagy pedig célirányoson, egy újabb csíny kidolgozására. A lépcsőpihenős rész itt elég hosszú vala...

Azonba’ a 2000-es évek elejin újabb változások történtek. Lassan megszüntették a zöldségeskerteket. 2007-ben, amikor a gimnázium hátsó udvarán felújították a hajdani impozánsak számító gazdasági épületet, és Piarista Tanulmányi Házzá varázsolták, a lépcsők más szerepet kaptak. Ott sétáltak fel a piarista atyákhoz a diákok. Ez a változás sem vette el a lépcsők rendeltetését, sőt újabbat adtak neki. Egy olyan lelki összekötőnek es lehet mondani. Viszont a 2010-ben felépített fedett sportpálya, és 2013-ban létrehozott fotbalpálya megbénította a sétafikát. A lépcső pontoson hova vezetett állapotba került. Nekiment a műfüves fotbalpálya kerítésének, megbénítva igazi szerepét. Hogy mit lehet most csinálni ott? Esetleg bámulászni, vagy fényképezni, habár a háttér nem valami fergeteges kinézetű… 

 

Micsurin-kertbe  totyogó lépcső manapság

Ezek a lépcsők valahogy méges hiányoznak, met mostanság már kevés helyen, köztereken létezik hasonló. Megvolt a különbéjáratú varázsuk.

 

Na most jöjjön néhány hagyományos megaszondós jelképes titok a lépcsőkről:

A lépcső a fokokkal való emelkedését a tudással kötték essze. Az emberek lelkinek megtisztulását és fejlődését jelentette. A belső érzelmi világ felemelkedését hirdette.

A lefelé vezető lépcsők inkább az elrejtett, még hozza se szagolsz, emberi lelkek kitárását fejezte ki.

Persze a visszaesés jelenthette az újjászületést es.

Még sok okosság van a lépcsővel, de asziszem egy csepp álmoskönyves okoskodásának folytatásával eppeg elég lesz…


Az 1980-as évek Kalász negyedének felújított lépcsőfokai

Most egy kicsi RÉGI ÁLMOSKÖNYVES LÉPCSŐZTETÉSI HIEDELEM

Persze lépcsőnek nemcsak két útvonalat eszekötő szerepe van, ahogy most lecsupaszítva mondogassák.

Ha álmodba lépcsőt járva felfelé haladsz, az jót jelent. Gondolkozásod tiszta lesz, mint a hegyi patak vize. Eszed pedig egyre élesebb, mint a frissen fent kés.

A lefelé haladás az ellentétit jelenti. Zavarodottságot, ködös látást, hogy semmi se világos. Esetleg annyira, mint a vakablak… Ez felkavaró lehet, s nem érzi valami jól magát az ember a bőribe.

A lépcső alján állni, azt jelenti, új feladatokkal kell szembenézz.

A lépcső tetejin állni egyenesen görcsös dolog. Fő az óvatosság az üsmerőseid körébe. Ajánlatos figyelni.

Nem fáintos a lépcsőre leheppenni, s ott vigyászkodni, met rosszat jelent…

Ha bérezelsz a lépcsőtől, akkor muszáj szembenézzél a félelmeiddel.

Megtörténhet, hogy álmodba a lépcsőről lelepcsensz. Azt jelenti, hogy nem bízol eléggé magadba. Nehezen állsz ki a terveid mellett.

Esetleg, ha eszedbe jut a csúszkálás, s meg es valósítod, azt jelenti, hogy valakit, aki számodra es kedves elveszítheted. Például: nem jöttök ki egymással sehogy.

A csigalépcsők egyenest a változást hozzák el neked. Új irányt vesz az életed.

Ha régi lépcsőt látsz, akkor még valami elintézetlen dolgod maradt.

A cifra lépcsők azt sugallják neked, hogy friss és ropogós, kedvező események elé nezel. Megnyílik előtted a lehetőségek varázspalotája.

Fenyőszegi B. Levente

 

Segítség a Székelyháti rengetegben

Székelyháti erdő tisztása A Székelyháti erdő lakói már régóta elég jól megvoltak egymással. Néha becsúszott egy-két vitatkozás, ...